Pages

Pelangi Petang

Pelangi Petang

Thursday, 14 February 2013

GARAM BULUH....







Hari ini kita nak bercakap pasal " GARAM "...

GARAM juga dikenali sebagai GARAM MAKAN @ GARAM

 BATU ialah sejenis galian yang komponen utamanya ialah

NATRIUM KLORIDA. Ia penting untuk kehidupan manusia dan

 haiwan dalam kuantiti yang kecil, namun berbahaya sekiranya

diambil secara berlebihan.

GARAM sangat penting kerana tanpa garam masakan tiada rasa...

begitu juga dengan perlunya GARAM dalam kehidupan kita...

kena ada GARAM supaya masakan akan sempurna dan sedap....

mungkin kita memandang GARAM tidak memberi apa2 kesan dalam kehidupan...

tapi secara tidak kita sedar yang GARAM juga boleh mendatangkan PENYAKIT...

lebih baik MENCEGAH dari MERAWAT....

hari ini nak share satu info penting pasal  GARAM  ....


* credit to CDM RAZALI ZAIN *




GARAM  terbahagi kepada 2 iaitu Garam Biasa dan Garam Buluh...

Anda semua pernah dengar " GARAM BULUH "......

apa itu GARAM BULUH ????

apa fungsi GARAM BULUH ?????

siapa yang patut makan GARAM BULUH ?????











GARAM BULUH adalah Garam yang di masak di
dalam buluh secara berulang kali dan ditutupi dengan tanah liat dan di bakar menggunakan pokok pine pada suhu yang tinggi dan akan menghasilkan cecair dan ketulan dan ianya bersifat Alkali.

Badan kita amat memerlukan sistem perlindungan sama ada luaran mahu pun dalam. Tambahan pula, zaman serba moden dan canggih ini pelbagai punca dari sumber pemakanan dan minuman yang boleh mendatangkan pelbagai penyakit kronik.

Oleh sebab itulah, sistem badan seseorang itu perlu dilindungi daripada unsur toksin, logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan, keracunan asid dan sebagainya yang membahayakan kesihatan kita.GARAM BULUH yang kaya dengan unsur mineral seperti magnesium, serta elemen surih kepada badan manusia.

Selain itu, GARAM BULUH mampu menyelaraskan fungsi badan supaya dapat beroperasi secara normal. Dalam masa yang sama, akan menyelaraskan keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali sebagai "pelindung" badan.

Dengan kata lain, GARAM BULUH mampu bertindak sebagai ejen pelindung dan meningkatkan imunisasi serta mampu meningkatkan daya pemulihan badan.

Pendek kata, GARAM BULUH merupakan "anti-virus" untuk "mengimunkan" sistem badan daripada terdedah serangan "virus" pembawa punca penyakit kronik





BAGAIMANA GARAM BULUH DIHASILKAN



  1. Garam laut dikumpulkan dari kawasan Pantai Barat Korea yang bebas daripada pencemaran.
  2. Buluh dari Gunung Jirisan yang berumur 3 tahun kaya dengan kandungan sulfur.
  3. Dibakar dengan menggunakan pokok pine Korea yang semula jadi.
  4. Buluh ditutup dengan tanah liat yang diperolehi dari kedalaman 20m dan dimasukkan ke dalam relau bagas dan bersedia untuk dibakar.
  5. Pembakaran dijalankan dengan menggunakan pokok pine dari Korea sebagai bahan pembakar dan dibakar pada suhu 900-1300 darjah celsius untuk menghapuskan toksin.
  6. Selepas proses pembakaran, garam akan melebur dan kemudiannya ia akan beku menjadi ketulan putih.
  7. Pada pembakaran kali ke-9, suhunya meningkat melebihi 1300-1500 darjah celcius. Turpentin dan intipati buluh akan bersatu ke dalam garam buluh dan terbentuklah ketulan kristal.
  8. Keseluruhan proses mengambil masa 60 hari.




FUNGSI "GARAM BULUH "




  • Menyingkirkan toksin dalam badan misalnya (logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid, radikal bebas).
  • Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama terkumpul dalam usus.
  • Membekalkan bahan mineral dan eleman surih kepada badan manusia.
  • Menyelaraskan fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.
  • Menyelaraskan keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah.
  • Meningkatkan daya pemulihan badan.









     
     Kepada sesiapa yang inginkan sample garam buluh

    boleh hubungi Zila 019 9006264 ..

    Perkara yang baik harus dikongsikan dengan semua untuk memastikan kesihatan yang lebih baik..






    No comments: